Kunstroute Aalsmeer 2024
Kunstroute Aalsmeer, het grootste jaarlijkse ...
51. Weer een Hoefsloot in de Kaartenbak! (inzender Wim Rijkenbos)
Op jullie site zag ik wat informatie over de tekenaar Hoefsloot (de nummers 49 en 50).Aardig te melden dat ik tussen mijn oude spulletjes ook een tekening van zijn hand vond.
Het betreft een vrij donker polderlandschapje met op de voorgrond een roeiboot en op de achtergrond een kerkje. De tekening kreeg ik via de nalatenschap van een oom.
De datering op de tekening lijkt1993, maar dat is wat onwaarschijnlijk. Ik heb even wat genealogisch zitten spitten en kom tot de volgende conclusie: Johannes Cornelis Adrianus Hoefsloot, geboren 9-4-1902, was typograaf , kwam uit Aalsmeer en huwde op 8-8-1929 met Hiltje Heistra. Als dit "onze" J.C.A. Hoefsloot is, zou hij 91 jaar zijn toen hij deze tekening maakte. Misschien is onze tekenaar toch een kind van hem? De datering kan ook 1953 zijn, dan zou hij de tekening op 51 jarige leeftijd gemaakt hebben. Dat zou aannemelijker zijn, want de KAARTENBAK-tekeningen 49 en 50, resp. de Watertoren en de Hervormde kerk zijn tussen 1946 en 1950 gemaakt. Ik ga kijken of ik nog wat verder kom.
Wim Rijkenberg / Krommenie
52. De vader van Jan van Noord?
Geruime tijd bevindt zich een afbeelding met tekst in de kaartenbak, die nog niet in de openbaarheid is gekomen.Het is ook niet zozeer een tekst, maar meer een bundeltje vragen, gesteld door Theo de Weerd. De vragen luiden als volgt:
“Ik ben in het bezit van een schilderij met de signatuur van J. v. Noord. Graag zou ik willen weten of dit Jan van Noord is die ook op deze website voorkomt bij "de kaartenbakken"
In de bijlage treft u een foto van het schilderij en van de signatuur. Heeft u nog enkele biografische gegevens van J. van Noord. Ook wil ik graag weten of dit in de omgeving van Aalsmeer is geschilderd. Herkent u de locatie? “
Her en der is er wel navraag gedaan, maar echte antwoorden op deze vragen zijn er niet uitgekomen. De kerk lijkt wel een beetje op de Hervormde dorpskerk in Aalsmeer, aan de Ringvaart. Wat betreft Jan van Noord, deze naam komt in de Kaartenbak inderdaad voor en wel onder nr.13 en nr.16. Onder nummer 13 zond de schilder en tekenaar Jan van Noord een prachtige aquarel in van zijn hand , voorstellende de Oosteinder poel. En onder nr 16 heeft hij geschreven over zijn vondst op een veiling, een schilderij van een onbekende schilder van het ‘Dorpspontje’ in Aalsmeer. Als je de naam googelt, dan komt deze Jan van Noord o.a. tevoorschijn met die mooie aquarel van de Oosteinderpoel. Aan de signatuur op dit schilderij en de manier van schilderen zie je echter dat dit een andere Jan van Noord moet zijn dan de schilder van het schilderijtje dat Theo de Weerd inzond. Dat is een ouder schilderijtje, van een oudere Jan van Noord. Misschien zijn vader?
De webmaster van de KCA/Kaartenbak heeft de vragen over Jan van Noord op Facebook gezet waarop er een reactie kwam van Dick Piet. Dat leverde nog niet veel op, maar geeft wel te denken over wat er nu precies op het schilderij staat.
Dick Piet: Het lijkt mij het handigste om het Jan van Noord zelf te vragen. Zover ik weet woont hij vlakbij Arie Buijs aan het eind van de Oosteinderweg. Of hij moet inmiddels verhuisd zijn
Arie Buijs: Ik ben al een keer bij Jan langs geweest, maar helaas hij schildert niet...
Dick Piet: Laat ik nou altijd gedacht hebben dat hij dat mooie schilderij van de Oosteinderpoel geschilderd heeft. Met jou ben ik nu heel nieuwsgierig welke 'Jan van Noord' het dan wel is. Overigens geloof ik niet dat het de Aalsmeerse Dorpskerk is op het schilderij. Het gehele tafereel oogt niet Aalsmeers.
We komen dus weer op hetzelfde uit, deze Jan van Noord is niet de schilder van het werk op Kaartenbak nr. 13.
Wie kan hier verder nog zijn licht over laten schijnen?
53. De omzwervingen van een oude Wilg (inzender Henk Joore)
In de Kaartenbak nr 51 leverde Wim Rijkenberg een afbeelding in van een tekening ( roeiboot met kerkje op de achtergrond) van de schilder Johannes Hoefsloot. We probeerden uit te zoeken of het ging over een oudere Hoefsloot of dat er sprake was van een zoon van de schilder in kwestie.
Nu ( mei 2019 ) neemt Henk Joore de draad weer op met een ander werk van Johan Hoefsloot.
Het betreft een tekening van een oude wilg. De roeiboottekening en deze boomtekening zijn beslist van dezelfde hand, het is duidelijk de Hoefsloot signatuur. Het zijn idyllische plaatjes, beide melancholiek van sfeer. Het is niet voor niets dat de schilder links onder op het werk ‘de Eenzame’ heeft geschreven.
Deze tekening heeft overigens al heel wat reizen gemaakt, Henk Joore vertelt:
“Hier een tekening van Joh: Hoefsloot uit 1933. Deze tekening van een oude wilg heeft bij de ouders van mijn oma in Aalsmeer gehangen. Mijn Oma Grietje Bras Alderden heeft de tekening bij de ontruiming van haar ouderlijk huis in de vijftiger jaren mee genomen naar Canada waar de familie toen woonde. Ergens in de tachtiger jaren is de tekening terug gekomen naar Nederland en heeft toen in Rijsenhout aan de muur gehangen bij mijn ouders Ge en Gerda Joore.
Sinds het overlijden van mijn ouders hangt de tekening in Vijfhuizen (Nieuwe Brug) aan de muur. Ik vind het een plezier om naar de tekening te kijken. Wie weet waar hij uiteindelijk aan de muur zal komen te hangen.”
Maandag 29 juli 2019 kwam de volgende reactie binnen van de kleindochter van Johannes Hoefsloot, Sylvia Hoefsloot: Zo leuk de tekeningen van mijn opa terug te zien. Jo Hoefsloot is in december 1976 overleden. Zo komen we nog meer te weten van de tekenaar Johannes Hoefsloot . Er zijn inderdaad wel vier afbeeldingen van tekeningen van hem in de KAARTENBAK :
Nr 49 - De watertoren 1946 (inzender Alberti Dragt)
Nr 50 - Dorpskerk Aalsmeer 1948 (inzender Wilma van der Zwaard)
Nr 51 - Polderlandschap met roeiboot 1953 (inzender Wim Rijkenbos)
Nr 53 - De oude Wilg 1933 (inzender Henk Joore)
De bovengenoemde data, de jaren waarin de tekeningen gemaakt zouden zijn, zijn onder voorbehoud, want daar komen de inzenders van de tekeningen niet helemaal uit. Dat is te lezen in de bijgevoegde teksten. In elk geval is het bijzonder om te weten bij wie en waar deze tekeningen op het ogenblik aan de muur hangen!
Sylvia Hoefsloot schrijft verder: “Geweldig om dit terug te zien! Ik heb mijn jeugd bij opa en oma doorgebracht en zondags zat opa altijd aan de tafel in de huiskamer te tekenen. Dat zijn mooie herinneringen. Leuk om te zien waar zijn werkjes nu hangen, en de verhalen daar achter. Mijn vader Tjeerd (Ted Hoefsloot) heeft er uiteindelijk zijn werk van gemaakt. Zijn werk hangt onder andere in Afrika, Amerika, Japan maar ook in Nederland.“
54. Community art: Panorama Aalsmeer
De leden van de ‘De Kunstploeg’ (vlnr Karin Borgman, Femke Kempes en Jan Daalman) hadden tijdens de Kunstroute in september (2019) weer een prachtig projekt: Panorama Aalsmeer.
Een verzameling kleine schilderijen met tekstje van verschillende deelnemers. Iedereen kon zijn favoriete Aalsmeerse plekje in tekst en beeld inleveren. Daartoe werd een lijstje op A4 formaat uitgereikt zodat er een expositie van gemaakt kon worden op de fameuze boomgaard aan de Uiterweg. Met elkaar vormen alle werkjes het gehele Panorama, het is een caleidoscoop van vele verschillende uitgangspunten en gedachten. Het geheel is in dit geval echt meer dan de som der delen. Bij community art gaat het namelijk om ‘allemaal samen ‘.
Zie ook het filmpje om het idee achter dit project beter te begrijpen
De Kaartenbak archivaris kon dit ’Gesamtkunstwerk’ niet in zijn geheel meenemen, dus koos zij voor de Kaartenbak willekeurig vier werkjes uit. Hopelijk doet dit niet af aan de totaliteit en de essentie van het kunstwerk. Dit zijn slechts 4 onderdeeltjes van het geheel die zich in de Kaartenbak hebben genesteld:
54a) Panorama Aalsmeer / Tanja Tas
Zicht op de Historische tuin
elke dinsdag
met vis
en brood
van de markt
op de bank
met hond
in de zon
rustpunt
in een
onrustige
periode
54b) Panorama Aalsmeer / J.D. den Hartog
De Muziektent
Oorspronkelijk de Muziektent aan de Pontweg in Aalsmeer. Daarna hebben achtereenvolgens twee families deze tent verbouwd en bewoond. Omdat de ruimte wel wat klein was voor bewoning is dit gebouwtje verdwenen en kwam hiervoor in de plaats een nieuw huis.
54c) Panorama Aalsmeer / Netty van der Weijden
De Rietlanden
De vijver van de ‘Rietlanden’
in Kudelstaart, een heerlijk plekje.
Ik kijk ernaar vanaf mijn balkon
En zie elke keer iets anders.
Spelende kinderen, eenden, bloemen,
Vissen en nog veel meer!
54d) Panorama Aalsmeer / Irene Kramer
De Molenvliet
Dick Kuin leverde dit olieverfje in voor de Parade, hij schrijft:
"Het is een klein schilderijtje (22 x 32 cm) olieverf op linnen, het is een gezicht vanaf de Jac.P.Thijsselaan naar de molen aan de Molenvliet. Op de akker links heeft mijn opa een kwekerij gehad, lang geleden. Bij mijn oma heeft altijd een schilderij gehangen van Jan de Vries met ongeveer hetzelfde beeld. Na het overlijden van mijn oma is dat schilderij ergens verdwenen. Het schilderij van Irene deed me denken aan het schilderij van vroeger en natuurlijk deed het me ook aan oma Kuin denken."
55. De achtste Watertoren: een gewonnen slag!
In de Kaartenbak bevinden zich al zeven Watertorens, te weten:
1. Een winters doekje van W. Ravesloot
2. Een avondimpressie van de toren van Dick Kootstra
28. De toren met koek en zopie van E. van Kooten
28. De zomerse toren van Dick Kootstra
35. Watertoren met zeilboot, tekening van Frans J. IJsenwinklingen, uit 1945
44. Een winterse Watertoren met schaatsers van de schilder Dubbel
49. Een potloodtekening van de toren uit 1946 van Johannes Hoefsloot
Piet Tas leverde november 2019 watertoren nummer 8 in , een potloodtekening van J.C.A. Hoefsloot, die in Piet’s kantoor hangt. De tekening is haast identiek aan de watertoren nr 49, ook een potloodtekening.
De tekening van Piet is mooi ingelijst, aan de achterkant staat geschreven:
29-3-1945
Ter herinnering aan de geboorte
Van
Pieter Dirk Tas
Moe
Wim
Paulus
Krijn
Annie
Het was een cadeau voor de moeder van Piet ter gelegenheid van zijn geboorte. Een geschenk van haar moeder, zuster en broers. Misschien niet een typisch geboortegeschenk, maar het was moeilijk om in die tijd aan kinderkleertjes of wat dies meer zij te komen, zodat deze prent uitkomst bracht.
Piet vraagt zich af waarom tante Griet niet bij het rijtje staat, ”zeker niet meebetaald”. Oom Krijn is later naar Indonesië vertrokken. Zo mijmert Piet verder, hij heeft wel wat met die watertoren. Zo was hij jaren geleden, samen met wat Aalsmeerse notabelen, actief om de Watertoren te redden van de commercie. Er waren plannen om boven in de toren een bruidssuite te situeren. “Gelukkig hebben we die slag gewonnen!” Het is een monument, dat opengesteld kan worden voor bezichtiging of om zo nu en dan een expositie in te houden.
56. Het Molenpad in Aalsmeer-Centrum
Deze allerlaatste inzending voor de kaartenbak kregen wij van Peter van der Laarse.
Hij schrijft: "Met veel geluk kwam ik een tekening tegen op Marketplace van Facebook. Deze tekening is getekend door D Maarse Azn in november 1937. De tekening is mooi ingelijst door firma M.J.G.Wiebes uit Amsterdam.
Het betreft het stukje Aalsmeer, Molenpad en van Cleefkade omstreeks 1905. Daar waar nu ongeveer het bloemenwinkeltje staat op het Raadhuisplein. Ik ben in ieder geval ontzettend blij met mijn nieuwe aanwinst. En het gaat een mooi plekje krijgen in mijn huis."
Kunstroute Aalsmeer, het grootste jaarlijkse ...
Voordelig naar KCA Cabaret
De kunst van de fotografie
Bekendmaking winnaar tijdens opening Kunstroute