programmaprogramma

Kunstroute 2012

Kunstroute 2012

Op 20 verschillende Aalsmeerse locaties kunt u dit weekeinde genieten van schilderijen, beelden, tekeningen, grafiek, foto's, keramiek, sieraden, en modeaccessoires. Ook wordt er poezie en allerlei muziek zoals jazz, klassieke en pop ten gehore gebracht. Voor kinderen is er een workshop.

De officiele opening wordt verricht door Theodore van Houten, schrijver, journalist, musicoloog en programmamaker, op zaterdag om 11.00 uur op locatie 1 (Jachthaven Otto, Uiterweg 94). Aalsmeers Harmonie zorgt voor een orkestrale opening.

Klik hier om de flyer te bekijken of te downloaden.


Locatie 1

Jachthaven Otto, Uiterweg 94
Textielkunst, meubels, keramiek, schilderijen, tekeningen, installaties, grafiek en fotografie. De botenloods van jachthaven Cees Otto is tijdens de Kunstroute omgetoverd tot Kunsthal, waar 21 kunstenaars en ontwerpers hun werk exposeren. Textielkunst en accessoires: Annemieke Kooijman. Textiel en encaustic: Marijke van Oostrum. Meubels: Frida van der Poel. Schilderijen: Willeke Frima, Michel Sehstedt, Araun Gordijn, July Leesberg. Christa Logman schildert portretten. Tekeningen en schilderijen: Judith Stokkel, Marjan Verloop. Beelden en schilderijen: Ilse Blesing. Grafiek en schilderijen: Olga en Armeen Gasparian. Tekeningen en installaties: Dienke Groenhout. Beelden: Mark van Kuppevelt. Glasobjecten: Loes Verbrugge. Keramiek: Willeke Doktor, Paula Schulte. Fotoportretten: Heidi Wallheimer. Installaties en beelden: Femke Kempkes. Verder is er de informatiestand van Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer.

Muziek
Zaterdag:
11.00 - 13.00 Aalsmeers Harmonie o.l.v. Maron Teerts;
14.00 - 16.00 Hugo van Buijsen Sextet;
17.00 - 19.00 De Hint Big Band o.l.v. Leon van Mil
Zondag:
12.00 - 14.00 Flora Jeugdorkest o.l.v. Dick-Jan Veerbeek;
14.00 - 16.00 Dwarsfluit ensemble o.l.v. Judith Glasbeek, Accordeonorkest o.l.v. Henny van Beek


Locatie 2

Fotoexpositie in kas, Uiterweg 142
Prachtige vervreemdende fotowerken. Fotografe Anna-Maria Giannattasio vangt het moment met de Social Media App Instagram. Instant scherptediepte en retrofilters zorgen voor pure poëzie. Innovatief, mobiel en soms rauw. Workshops en appeltaart.


Locatie 3

Galerie Artline. Uiterweg 184
Schilderijen en sculpturen. Na decennia in Den Haag en Amsterdam toont Galerie Artline nu haar werk in Aalsmeer met hedendaagse, internationale abstracte kunst. De voormalige zeilmakerij Jongkind is de laatste maanden omgetoverd in een fraaie expositieruimte die in oktober officieel geopend zal worden.

Tijdens de kunstroute tonen Bill Barends en Heleen van Haaften een deel van hun collectie. Zij laten u graag kennismaken met het werk van Eduardo Gruber en Riera y Arago (Spanje), Piero Pizzi Canella (Italie), Louis Cane (Frankrijk) en de Nederlandse kunstenaars Ewert Hilgemann en Sjoerd Buisman.


Locatie 4

Atelier Annelie Klein Sprokkelhorst, Kwekerij De Residentie, Uiterweg 253a
Annelie Klein Sprokkelhorst, abstract werk en keramiek. Begonnen als een expressionist met figuratieve elementen. De aanvankelijk felle primaire kleuren zijn nu langzamerhand veranderd in een pastelkleurig palet en haar werk wordt de laatste tijd ook steeds figuratiever.


Locatie 5

Atelier Karin Borgman, Uiterweg 185
Bij 185 over de brug en het schelpenpad volgen langs de boomgaard, dan komt u bij de ateliers van Karin Borgman en Nanette Kuijpers. Nanette Kuijpers exposeert keramiek met als thema versteende sporen. Karin Borgman exposeert schilderijen en grafiek geïnspireerd door een vaartocht langs bijzondere plekjes over de Westeinderplas. Schrijver Jan Daalman maakte over dezelfde locaties een tekst. Gedichten en tekeningen zijn in een uniek en heel Aalsmeers boekje verwerkt en ter plekke verkrijgbaar. Zaterdag en zondag worden de teksten één keer live voorgedragen om 15.00 uur.

Ook Femke Kempkes is dit jaar weer present en toont beelden en installaties. Dit in combinatie met werk van de performance kunstenaar Serge Lammerts.

Op het terras is er bij mooi weer creatieve catering van Diede & Neeltje met zelf gebakken appeltaart aangeboden in zelfontworpen bedrijfskleding.


Locatie 6

Atelier Anneke Harting, Jachthaven De Oude Werf, Uiterweg 123 -127
Op Jachthaven de Oude Werf van de familie Harting exposeren 11 kunstenaars. Anneke Harting, keramische objecten; Peggy Bannenberg, sieraden; Dominiek Steinmeijer, glas en sieraden; Alie Kalverda; keramiek; Eef Gaijkekema, illustratie; Anneke Janszen, schilderijen; Berry Zeemensch, keramiek; Dominique Prins-Ciccoli, sculptures; Titia Hoeksema, keramiek; Margot Tepas, beelden; Louise Prins, schilderijen.


Locatie 7

Elize Eveleens, Uiterweg 90/a
Elize laat een overzicht zien van haar stilistisch werk gemaakt in de afgelopen jaren in samenwerking met diverse fotografen. Naast Elise zijn er drie exposerende fotografen: de Aalsmeerse Merel Meijdam, Louis Lemaire en Jan de Koning.

Behalve fraai fotowerk is er ook koffie, thee met iets erbij en een drankje. Bij mooi weer een tuinterras met muziek.


Locatie 8

Historische Tuin, Uiterweg 32
In de kassen en schuren van de Historische Tuin, soms letterlijk tussen de planten, exposeren Hélène van Dorp, textiel; Marnell van Zoelen, beeldwerk; Adriën Cozijnsen, fotografie, Bien van Heek, keramiek; Martina Dielen, theepotten, Hanneke Paumen, sieraden; Frank Wijnands, glas; Margon van Toorn, glas, schilderijen; Karen Eberts, beelden; Engelien van der Weijden, tekeningen; Mayella Geskus, installatie; Fotogroep Aalsmeer, ‘Bezoekers fotograferen kunst'; Aukje Oosterkamp, florale objecten; Mieke Lok, textiel; Tineke Guttinger, figuren en maskers; Betty Nieuwenweg, beelden; Bastiaan Meijer, insectenhuisjes; Chris Rodenburg, vogels.

Muziek
Zaterdag 14.00 - 16.00 uur live muziek te beluisteren van de Latin Band First Music met leerlingen van Kunstencentrum De Hint.
Zondag 12.00 - 16.00 uur treedt het Amstelveense vocaal ensemble Braq op. Zij brengen muziek van folkballads tot popklassiekers.


Locatie 9

Doopsgezinde Kerk, Zijdstraat 55
Fotografie, objecten, installatie
In de tuin van een prachtige kerk in de stijl van de Amsterdamse school exposeert beeldend kunstenaar Olger zijn raadselachtige werk. Ook z'n kunstharsobjecten zijn in de tuin tentoongesteld.


Locatie 10

Pop-up Art store, Zijdstraat 35
In een leeg winkelpand in de drukke Zijdstraat verrijst een winkeltje met veel en bijzonder betaalbare kunst. Mini kunstwerkjes, ontwerpen en beelden uit een snackbarautomaat, boekjes en sieraden, kleine maar fijne tekeningen, schilderijen en illustraties. Hier vandaag, morgen verdwenen.

Van het duo Hoogenboom en Mittelmeijer worden we alleen maar vrolijk.


Locatie 11

Het Oude Raadhuis, Dorpsstraat 8
Tentoonstelling t/m 21 okt 2012: Willem Vaarzon Morel, tekeningen, aquarellen en schilderijen; Constance Wibaut, portretten en beelden in brons. Uitgangspunt van Vaarzon Morels tekeningen, aquarellen en schilderijen is de waarneming. Mens en dier, ongerepte natuur, gletsjers in Noorwegen en Canada, Côte Sauvage in Bretagne of gewoon Wadden in Friesland, of bloemen in zijn tuin. Constance Wibaut maakt voornamelijk portretten in brons, waaronder beelden van Neli Kroes, Paul van Vliet, Benno Premsela en Bernard Haitink. Ook kleine beelden van de faun, van dansers, en van slapende katten.

Kinderkunst
Workshop "Een mobiele vogel"
In de tuin van het Oude Raadhuis voor kinderen van 6 tot 12 jaar, beide dagen van 14-16 uur. Kosten deelname: € 5 per kind.

De tuin is omgetoverd tot een groot knutselatelier. Heb je creatieve handen en veel fantasie kom dan naar de knutseltuin. In een unieke workshop maak je van een stevig stuk karton een basisvogel die je later als een bewegend kunstwerk op je kamer kunt hangen. Je versiert de vogel met papier, touw, stof, gekleurde veren, lint, kralen en nog veel meer. Al deze materialen mag je gebruiken. Zo maak je een tropische vogel of een huismus waarvan je nog jaren plezier hebt. Heb je thuis nog knutselmaterialen: neem ze mee en verwerk ze in je vrije vogel! Na afloop ga je met de vogel op de foto. Een team van knutselspecialisten staat klaar om je te helpen bij het ontwerpen en maken. Wel op tijd komen.


Locatie 12

Installatie ‘Requiem', Weteringplantsoen
In het Weteringplantsoen ter hoogte van nummer 77 treft de bezoeker een indringende installatie van beeld en geluid aan. Een ode van de architect Joop Kok aan de dingen die voorbijgaan. In de wintertuin, gelegen tussen de woongebouwen aan de Rozen- en Chrysantenstraat, is een tentoonstelling van foto's.


Locatie 13

De Oude Veiling, Marktstraat 19
Fotografe Monic Persoon toont zelfportretten, tevens wordt de kunstkeuze van een aantal Aalsmeerse ondernemers getoond. Eline van Erp toont haar kunst van patisserie.

In het café wordt een speciaal kunstmenu geserveerd.


Locatie 14

Huiskamermuseum Aalsmeer, Van Cleeffkade 12/a
Het Huiskamermuseum Aalsmeer huisvest de spraakmakende Mokum Collectie, in 22 jaar bijeengebracht door Dieuwke Bakker (1935- 1984), stichtster van de Amsterdamse Galerie Mokum, en van grote internationale waarde. De verzameling omvat werken van een dertigtal bekende, over het algemeen realistische kunstenaars.

Ook worden er kleurpotloodtekeningen van Roos de Lange geëxposeerd. Roos 'schildert' met kleurpotlood.

Behalve tijdens de Kunstroute is het Huiskamermuseum geopend op elk eerste weekeinde van de maand op zaterdag en zondag 12-17 uur en op afspraak.  De toegang is gratis.


Locatie 15

Atelierboot Cathy van der Meulen, Oude Spoordijk 14
Cathy van der Meulen toont in haar atelierboot en tuin eigen werk. Gastexposanten zijn hoedenmaakster Lidy Veen uit Alkmaar en Anneke de Rond uit Amsterdam (sieraden en objecten van zilver).

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Paul en Mieke de Koning (accordeon en dwarsfluit).


Locatie 16

Keramiekatelier Carla Huson, Stokkelandpark, naast Gemeentehuis
Op een idyllisch, waterrijk plekje in het groene hart van Aalsmeer staat de antieke bloemenschuur (1927) waarin keramiste Carla Huson haar atelier heeft. Zij zal u verrassen met nieuw en niet eerder vertoond werk.

Gastexposanten zijn de fotograaf Nico Wandel en houtdraaier Ruud van Oorschot (alleen op zondag, Ruud zal dan ook demonstaties geven.)


Locatie 17

Cultureel Café Bacchus, Gerberastraat 4
Bacchus heeft dit jaar zijn oppervlakte weer vergroot door een tent achter de locatie te zetten en zo ruimte te scheppen voor 6 fotografen die zowel in Bacchus als in de tent hun werk zullen tonen. Gemeenschappelijk hebben deze dat ze allemaal een connectie met de Foto-academie in Amsterdam hebben. Stephanie van Leeuwen is 3e jaars, Birgit Matschulat, Danielle Celie, Josephine Gits, en Iris Mechielsen zijn in december 2011 afgestudeerd en Matt de Groot is docent aan de Foto-academie. In Bacchus tonen ze wat stijl betreft zeer uiteenlopend werk. Persoonlijke elementen zoals onmacht, verlangen en weemoed zijn erin terug te vinden. Beelden als stille getuigen van leed en schuld.

Muziek

Zaterdagmiddag zal de band Cashew met leerlingen van Kunstencentrum De Hint optreden. Zondagmiddag zullen pianoleerlingen van Lisa Kaaijk zorgen voor een muzikale omlijsting.

Afsluitingsborrel met muziek
Zondag vanaf 17 uur is de afsluitingsborrel (voor iedereen), opgeluisterd door een live Jazz quintet o.l.v. Robbert Tuinhof.


Locatie 18

Gedichtentuin. Boomkwekerskerkhof, Stommeerweg/Gerberastraat
Het historische Boomkwekerskerhof wordt tijdens de kunstroute omgedoopt tot gedichtentuin. Dichters uit Aalsmeer en omgeving hebben op het thema ‘Verwondering' gedichten geschreven. Deze staan opgesteld tussen de oude zerken en onder indrukwekkende bomen. Tevens is de gedichtentuin geopend tijdens het corsoweekend (1-2 sept.) en tijdens het monumentenweekend (8-9 sept.), met als passend thema ‘monumenten en groen'. De gedichten zijn gebundeld en te verkrijgen tijdens de kunstroute op Locatie 1.


Locatie 19

De Watertoren, Kudelstaartseweg 16
Kinderkunst
In de Watertoren wordt werk tentoongesteld van leerlingen van groep 7 van OBS De Zuidooster en OBS Kudelstaart. De leerlingen zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan en hebben twee- of driedimensionale kunstwerken gemaakt.

En beklim na bezichtiging van de tentoonstelling de toren voor een geweldig uitzicht over de Westeinderplassen!


Locatie 20

Galerie Sous-Terre, Kudelstaartseweg 1
In de voormalige waterkelder tegenover de Watertoren is galerie Sous-Terre gevestigd. Hier is werk te zien van een grote verscheidenheid: figuratief, realistisch, abstract, van verschillende kunstenaars. De glaskunst is van topkwaliteit, een verzameling die in Nederland onovertroffen is. Er zijn enkele honderden kunstwerken in stock. In de tuin een uitgebreide verzameling beelden, eveneens in allerlei stijlen en materialen.

Op alle locaties heeft beeldend kunstenaar Femke Kempkes een van haar ‘Schuilhuisjes' geplaatst.



Terug naar het archief 

Locatie:
Overal in Aalsmeer

Tijd:
15 en 16 september

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»