programmaprogramma

Jong Talent

Jong Talent

In deze expositie het werk van jonge talentvolle fotografen en videokunstenaars die elk in hun eigen beeldtaal de wereld een stukje mooier maken. Elk van de deelnemers draagt een nominatie op zak van het Young Art Fund in Amsterdam. Het is een bijzondere, maar ook actuele expositie te worden.

Young Artfund
Het Young Artfund Amsterdam bestaat nog maar een paar jaar. De doelstelling van het Artfund is om jonge talentvolle kunstenaars te helpen een voedingsbodem te creëren voor een zelfstandig bestaan als kunstenaar. Dat doet het Artfund in samenwerking met gerenommeerde kunstinstellingen en productiehuizen. Deze dragen de kunstenaars voor. Dit kunnen kunstenaars zijn uit diverse sectoren: visuele kunst, muziek, videofilm, performance, fotografie. Het Artfund wil met een kring aan sponsoren deze kunstenaars de mogelijkheid bieden deel te nemen aan festivals, tentoonstellingen en projectuitwisseling of vooronderzoek te doen voor een project. Dat doet het Fund zowel in Nederland als in het buitenland. Het Young Artfund Amsterdam wil hiermee een bijdrage leveren aan nieuwe uitdagende ontwikkelingen in de kunstsector.

Hovers en Toorop
Deze jonge talenten zijn Esther Hovers en Amber Toorop die in 2016 zijn genomineerd en Doris Jongerius en Francesca Lai die in 2015 werden voorgedragen. Esther Hovers is in 2015 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Haar afstudeerwerk is False Positives, bestaande uit een foto-expositie en een publicatie. Met deze Graduation Exhibition behaalde zij nu al grote successen. In het Oude Raadhuis komt ze met een serie foto’s uit haar onderzoek Searching for Europe. Amber Toorop, alleen de achternaam klinkt al als een klok, is in 2015 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar afstudeerproject: G’lijk weleer, mijn lieve schat” gaat over de 4 generatie Indo’s en het verlangen naar het moederland. De antwoorden die ze kreeg schetsten een extreem idyllisch Nederlands-Indië. Toorop zelf zoekt naar het antwoord op de vraag wat een thuis is.

Jongerius en Lai
Doris Jongerius studeerde ook af in Den Haag. Zij heeft het ook over het thuis, het gevoel van thuis. In de serie een Sense of home laat ze de leefwereld zien van afgewezen asielzoekers die voornamelijk in garages leven. Ze heeft er een boek over gemaakt dat werd genomineerd voor de UNSEEN dummy Award. Volgens het Artfund zijn de foto’s zeer integer gemaakt en doen ze recht aan de mensen en het onderwerp. Tot slot de van oorsprong Italiaanse Francesca Lai. Francesca Lai maakt korte films, vol van kleur en vorm, korte films die handelen over een ongebruikelijke handeling. Zij gebruikt het lichaam als materiaal: zo wordt met enkele lange haren een heel concert gegeven. In weer andere films heeft zij een loop gemaakt waarin het ene beeld zeer verrassend dan wel haast onopgemerkt in het andere overgaat. Het Artfund vindt haar een talentvolle jonge filmmaker/beeldend kunstenaar die de wereld met haar werk wat aangenamer maakt.

Bekijk via deze links de sites van Francesca Lai, Amber Toorop, Doris Jongerius en Esther Hovers.Deze expositie was te zien t/m zondag 16 oktober 2016 

VORIGE EXPOSITIES


Expositie

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
Van 1 september t/m 16 oktober 2016

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»