programmaprogramma

Autumn Joy

Autumn Joy

Autumn Joy is de naam van een uitzonderlijk mooie dahlia, die alleen in de vroege herfst bloeit.

Het is ook de titel van de tentoonstelling waarin kunst van negen vrouwen een centrale rol speelt. Alle kunstwerken, schilderijen, tekeningen, beelden en foto’s hebben de vrouw als onderwerp. Van liefdevolle minnares, echtgenote en moeder tot aan de vrouw met de broek aan.

In de geschiedenis was de rol van de vrouw: vruchtbaar zijn, baren en voeden. Het klassieke beeld van de vrouw roept vooral de gedachte aan schoonheid op.

Eeuwenoude symbolen en zinnebeelden als maagdelijkheid, vrijheid en overwinning inspireerden de kunstenaressen van nu.

Klik hier om het fotoalbum 'Autumn Joy' te bekijken

Met werk van de volgende kunstenaressen: Ellen Schippers, Victorine Lomans, Ceseli Josephus Jitta, Patricia Evans, Anke Lauwerse, Carla Pessers, Pauline Brants, Hannah In ’t Veld en Marion van HarreveldDe tentoonstelling Autumn Joy werd door Prof. mr. Dorien Pessers op zondagmiddag 8 september geopend. De poëtische titel verwijst naar een felgele dahlia van Aaltje Maarse (1910-2011) een bijzondere vrouw in Aalsmeer. En volgens onze eerste vrouwelijk burgemeester is Aalsmeer rond 1100 ook door een vrouw op de kaart gezet. Burgemeester Vonk werd door Annefie van Itterzon van KCA aan deelnemende kunstenaressen voorgesteld. In Autumn Joy zien we een grote diversiteit aan kunstwerken van negen kunstenaressen over de kracht en de schoonheid en de rol van vrouw.

Dorien Pessers liet in haar openingstoespraak de vele bezoekers meekijken naar de boeiende en expressieve vrouwbeelden en reliëfs van Victorine Loomans. De krachtige tekeningen van Patricia Evans van de moeder en de madonna, naar het mysterieuze werk van Ellen Schippers over de vrouw als verleidster en als degene die verleid wil worden. Naar het oorspronkelijke en ontroerende werk van Marion van Harreveld die letterlijk de scherven van het alledaagse leven in het hoofd van haar beelden implanteert. De exposanten kiezen een geheel eigen en stilistisch zeer gevarieerde beeldtaal, maar wel een die aansluit bij de tradities waarin zij zijn geschoold. Alle deelnememde kunstenaars hebben aan een kunstacademie gestudeerd – Rietveld of Rijksacademie - en velen hebben ook de lerarenopleiding gevolgd. Het ambachtelijk niveau is hoog op deze tentoonstelling.

Dorien Pessers is een Nederlandse jurist en columnist. Zij studeerde rechten, ze is hoogleraar Rechtstheorie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en hoofddocent Algemene Rechtsleer aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij houdt zich bezig met de theoretische grondslagen van de publieke en private sfeer. Daarnaast publiceert zij over tal van maatschappelijke onderwerpen in de wetenschappelijke pers, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw. Pessers is lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Pessers was (mede)oprichter van het Clara Wichmann Instituut.

Lees hier de openingstoespraak (pdf)


Deze expositie was te zien in: Het Oude Raadhuis (google map

VORIGE EXPOSITIES

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
t/m 20 oktober 2013

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»