programmaprogramma

Eytie Tinbergen met Nynke Schepers & Heleen Arends

Eytie Tinbergen met Nynke Schepers & Heleen Arends

Eytie Tinbergen heeft een voorkeur voor eenvoudige gesloten vormen waarbij het spel van licht en schaduw goed tot zijn recht kan komen. Haar werk is voornamelijk figuratief. Zij streeft naar verstilde vormen die in harmonie met hun omgeving zijn.

De Egyptische beeldhouwkunst is voor haar de grootste bron van inspiratie. Maar ook de door branding geslepen stenen kunnen een uitgangspunt zijn voor haar eigen vormgeving.

Naast haar vrije werk maakt Eytie Tinbergen regelmatig beelden in opdracht in brons en steen.

Meer informatie over het werk van Eytie Tinbergen op haar website


Nynke Schepers werd op 21 januari l935 geboren in Maracaïbo, Venezuela. Tot 1946 woonde zij in Nederlands-lndië.

Na de Vrije School in Den Haag studeerde zij een jaar in Genève aan de Academie des Beaux Arts en vervolgens, van l 955 tot l 960, aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. In 1961 verwierf zij de Prix Rome (zilveren erepenning).

Ze zegt over haar werk: "Zoals een musicus klanken eerder hoort dan zijn biologische oor doorgeeft, zo kan ik met dichte ogen kijken. Wat ik zie is overweldigend. Ik wil het liefst in één keer vangen wat ik heb gezien.

Naast dat mijn beelden mijn biografie volgen, geldt dit ook voor mijn tekeningen en pastels.

Zonder schetsboekje ga ik niet op pad. De kinderen werden er vroeger moe van. Waren ze lekker aan het spelen, riep ik dwingend "zo blijven zitten. Niet bewegen!"

Recent ging een wereld voor mij open door een bijzondere circus voorstelling in Zwitserland. Ik schetste een fenomenale koorddanser waar ik nu circuspenningen van maak."

Meer over Nynke Schepers op haar website.


Licht is een steeds terugkerend thema in het leven en werk van Heleen Arends

Fotograferen is voor haar een zoektocht naar het ontdekken en zichtbaar maken van de verschillende verschijningsvormen van licht. Daar waar licht en duister, of licht en materie elkaar raken, ontstaat een nieuwe dimensie.

Licht zelf is niet vast te leggen, alleen in beweging met de omgeving wordt iets van het “wezen” van het licht zichtbaar.

Soms ontstaan daardoor op zichzelf staande, abstracte beelden, waarbij het onderwerp geen rol meer speelt. Het beeld zelf, wat zich afspeelt tussen licht en materie blijft over. Het zijn levende composities.

In de serie “meditatiën on Rothko paintings” is iets te ervaren van een innerlijke beleving en spreken de beelden voor zich. Silhouetten, figuren die geheel opgaan in het beleven van de werking van het beeld.

Meer info op de site van Heleen Arends. (De website van Heleen Arends is in flash en daarom niet te bekijken op iPhone of iPad).


Deze expositie was te zien vanaf 11 december 2014 t/m zondag 25 januari 2015 in Het Oude Raadhuis.

VORIGE EXPOSITIES


Foto's op facebook

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
t/m 25 januari 2015

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»