programmaprogramma

Appie Smulders en Mai van Oers

Appie Smulders en Mai van Oers

Het expositieseizoen van het KCA begint al weer aardig te vorderen. Sander Pleij, Chef Republiek der Letteren en Schone Kunsten van Vrij Nederland had, zoals hij dat zelf noemde, eervolle taak de expositie met werk van de beeldend kunstenaars Appie Smulders en Mai van Oers te openen. Hij deed dat bevlogen en enthousiast. De wijze waarop beide kunstenaars het thema landschap en beweging weten vorm te geven heeft daar veel mee te maken, zo bleek uit zijn toespraak.

Sander Pleij vertelde dat de toeschouwer het wel voelt die beweging in dat landschap, maar niet de woorden heeft om de dynamiek van dat landschap uit te drukken. Letterlijk zei hij: “Onze intuïtie zweeft rond in een wereld zonder woord en begrip. Daarom wenden wij ons tot God of tot kunstenaars als Appie Smulders en Mai van Oers. Zij geven weer wat we intuïtief aanvoelen maar niet kunnen benoemen.”

Eigen handschrift
Elk doet dat natuurlijk in een eigen herkenbare stijl en handschrift. Het werk van Appie Smulders, beeldhouwer en schilder, gaat over gebieden tussen land en water. Het zou zo maar over het wad kunnen gaan. Zijn schilderijen hebben aardse tinten en zijn monumentaal van sfeer en karakter. Eindeloos schildert hij laag op laag en is niet bang om teer, pigment en lijnolie door elkaar te gebruiken. Het geeft een sfeer van rust en verstilling. Als toeschouwer word je als het ware dat landschap, die delta vol beweging door eb en vloed, ingezogen vanuit een soort vogelperspectief. Het is er stil.

Met de schilderijen van Mai van Oers is het tegenovergestelde het geval. Ook zij duikt in het landschap, maar boetseert het met dikke verflagen die rechtstreeks uit de tube lijken te komen. Het levert expressief en ontroerend werk op. Haar werk is figuratief, maar het kan nauwelijks worden beschreven wat ze schildert. Is het geel, zon of dat blauw lucht? Het zijn in ieder geval zelfstandige werelden vol beweging waarin licht een belangrijke rol speelt. Ook in haar tekeningen valt elke keer weer wat te ontdekken. Zo is schilder en tekenaar Mai van Oers maker van een heel eigenzinnig oeuvre. Haar werk is te vinden in collecties van onder het Museum Boijmans van Beuningen en het Centraal Museum in Utrecht.

Met deze expositie heeft KCA Aalsmeer twee rasschilders weten te strikken. Vakmensen die werk weten te maken waar de toeschouwer rustig een paar keer naar toe kan gaan. Er is veel te zien en te ontdekken.Deze expositie was te zien van 10 maart t/m zondag 24 april 2016 in Het Oude Raadhuis Aalsmeer.


VORIGE EXPOSITIES


Impressie van de opening op 12 maart 2016


Een overzicht van deze expositie


Ter voorbereiding van deze expositie werden de wanden opnieuw geschilderd

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
t/m 24 april 2016

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»