programmaprogramma

Francien Valk

Francien Valk

Zelf zegt beeldhouwer Francien Valk(1954) dat haar werk gaat over de kwetsbaarheid van mens en dier. Over de geschiedenis en de schoonheid van de aarde die in de harde steen van haar beelden liggen opgeslagen. Stenen die volgens haar als het ware hebben liggen wachten om hun verhaal te vertellen. Een verhaal dat vaak gaat over het harde lot van mens en dier. Daarbij maakt Valk dankbaar gebruik van de klassieke mythologie die dat harde lot al op zo vele manieren heeft beschreven.

De schilderijen, tekeningen en beelden die ze met deze basisgedachten heeft gemaakt zijn nu te zien in het Oude Raadhuis. Valk is een veelzijdig kunstenares. Ze maakt beelden uit allerlei soorten steen, maar maakt ook levensgrote dierentekeningen. Aan de basis van haar kunstenaarschap stonden bekende Nederlandse beeldhouwers als Jan Meefout en Leo de Vries. Zij leerden en inspireerden haar om met die ‘harde stenen’ zacht bijna aaibare beelden te maken. Dat is prachtig te zien met de serie tekeningen en beelden over haar eigen hond Saar. Het dier is op allerlei manieren geportretteerd en de beelden van carrara marmer en rose graniet nodigen inderdaad uit om het dier even te aaien.

Het is alsof ze met de keuze van haar materialen een herinnering eeuwig heeft willen maken. Het heeft iets ontroerends net als de ijsberen en de nijlpaarden. Beelden en tekeningen die in hun vrolijkheid absoluut verwant zijn aan de nijlpaarden van de Aalsmeerse beeldhouwer Miep Maarse. In de Tuinzaal is een serie beelden te zien gemaakt uit Portugees marmer met de Sphinx in allerlei hoedanigheden als bijvoorbeeld ‘wachtend’, ‘verveeld’ of ‘boos’.

Francien Valk woont na een avontuur in Amerika sinds 2000 weer in Nederland en werkt in Vogelenzang. Ze is in de voetsporen van haar leermeester Jan Meefout getreden op het moment dat het museum Beelden aan Zee in Scheveningen werk van haar aankocht. Meefout is daar één van de favoriete beeldhouwers met publiekslieveling Sluimerende Venus. Beelden aan Zee kocht een houten beeld en een aantal kleine werken in zeeschuim. Kortom het is niet de eerste de beste die op dit moment exposeert in de galerie van KCA Aalsmeer. De laatste jaren richt Francien Valk zich op het maken van grote tekeningen over dieren zoals nijlpaarden, rode zalm, robben of een school gevangen visjes.

Als toeschouwer kun je er niet omheen. De tekeningen zijn zeer de moeite waard om te bekijken. Kortom het is de tentoonstellingcommissie van het KCA weer gelukt om een gerenommeerd kunstenaar naar Aalsmeer te halen.


Deze expositie was van 28 apil t/m 12 juni 2016 in:

  • Het Oude Raadhuis (google map)
  • Dorpsstraat 9, 1431 CA Aalsmeer
  • telefoon 0297-344318 (tijdens openingsuren)
  • toegang gratis
  • openingstijden: donderdag t/m zondag 14.00 - 17.00 uur 

VORIGE EXPOSITIES


Overzicht van de expositie


Francien Valk

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
t/m 12 juni 2016

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»