programmaprogramma

Kunst en Bloemen

Kunst en Bloemen

Aalsmeer en bloemen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden! Bloemen waren vroeger al belangrijk en zijn dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Vroeger dienden bloemen als eten, als parfum, als geneesmiddel, maar ook werden bloemen eeuwen geleden al gebruikt bij belangrijke gebeurtenissen. Bloemen zien we overal terug, bijvoorbeeld in die prachtige geschilderde stillevens uit de 17e eeuw of in de Zonnebloemen van Van Gogh. Bloemen zijn teruggevonden in oude graven, bijvoorbeeld bij mummies in Egypte. Bloemen worden tot op de dag van vandaag gebruikt als embleem en in veel oude verhalen en legenden wordt verteld over bloemen. De bloem is een onmisbaar onderdeel van allerlei rituelen en behoort ook vandaag nog bij een van de meest gegeven cadeaus. Tot op de dag van vandaag is de bloem een inspiratiebron voor allerlei kunstenaars. Een reden voor KCA om hier op in te haken. En dat is te zien bij deze prachtige expositie over bloemen in het Oude Raadhuis.

De fotografen Dennis A-Ttjak, Saskia Wagenvoort, Bas Meeuws en de schilder Thecla Renders tonen er hun interpretatie van wat voor hen flowerpower is. Daarnaast is er keramiek te zien van pottenbakster Janny van Losser.

Dennis A-Ttjak wilde schilder worden maar besloot tijdens zijn studie aan de Rietveldacademie om fotograaf te worden. Van deze in bolgewassen gespecialiseerde fotograaf is een serie heel realistische bloemportretten te zien. Hij exposeerde al eerder bij de Historische Tuin.

De foto’s van Saskia Wagenvoort vertellen een eigen verhaal. Ze is al jaren gefascineerd door kleur, door sfeer en door het maken van ‘mooie’ plaatjes. De sfeer van haar portretten is stil en sereen. Vergankelijkheid en pijn vormen een subtiel maar belangrijk onderdeel van haar werk. Ze maakt foto’s van jonge vrouwen getooid met bloemen die achteloos gestrooid lijken. Het tegendeel is waar.

Bas Meeuws is een fotograaf die het traditionele bloemstilleven onder de loep neemt en opnieuw definieert. Zijn foto’s zijn hyperrealistisch bloemstillevens die hun weerklank vinden in de traditionele olieverfschilderijen uit vroeger tijd. Volgens Meeuws is het creëren van schoonheid zijn belangrijkste doel. Hij won er al verschillende prijzen mee.

Thecla Renders is de schilder van deze bloemenexpositie. Ze maakt feestelijke vrolijke schilderijen waarbij ze een beetje meer kleur niet uit de weg gaat. Ze schildert figuratief op het naïeve af, waarbij ze gebruik maakt van patronen in voor- en achtergrond.

Tot slot Janny van Losser. Ze is iemand die het liefst achter haar draaischijf zit om bloempotten, vazen, schalen en borden te draaien van bij voorkeur Franse klei. Ze is iemand die met liefde haar ambacht van pottenbakster uitoefent. Ouderwets vakmanschap levert hier stoer maar verzorgd keramiek op.

KCA heeft met deze expositie kunst in huis gehaald die bezoekers alleen maar kan bekoren.Deze expositie was te zien van 16 maart t/m 30 april 2017

VORIGE EXPOSITIES


Kunst en bloemen, bloemen en kunst. Onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Het favoriete kunstwerk van..


De roos al eeuwen een bron van inspiratie

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
van 16 maart t/m 30 april 2017

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»