programmaprogramma

Het circus

Het circus

Het circus heeft iedereen altijd tot grote verbeelding gesproken.

In samenwerking met het Atelier Floriande van Ons Tweede Thuis te Hoofddorp is deze vrolijke tentoonstelling samengesteld.

Met werk van: Anette van Wagtendonk, Carina van der Zaag, Carlo Buskermolen, Emily Melgers, Esther Schalk-Vink, Gemma Jansen, Groepswerkstuk, Iris den Toonder, Jannie Huiberts, Jurriaan Berends, Maarten Nolte, Nicole Smidt, Rob van Geet en  Sander Rietvink.

De kunstenaars van het dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking zijn aan de slag gegaan met het thema en hebben er iets heel bijzonders van gemaakt. Maar waarom eigenlijk?

Jannie
Als mensen vroeger ‘anders’ waren werden ze meestal niet geaccepteerd en opzij gezet. Gek genoeg was er één plek waar ze wel zichtbaar mochten zijn: het circus. De dikke dame, de man met 3 benen, de vrouw met baard. Het circus  op die manier bestaat gelukkig niet meer, maar daar moest ik eigenlijk wel meteen aan denken. We hebben hier allemaal een verstandelijke beperking. We lijken ‘anders’ maar door zo’n expositie kunnen we laten zien wie we zijn en wat we kunnen. Ik heb het verbeeld in stoffen poppen.

Nicole
Het anders dan anderen zijn, een ‘freak’, dat was mijn inspiratie. Mijn persoonlijke ervaring heeft ook een rol gespeeld. Door heftige astma-aanvallen in mijn jeugd vonden mensen mij plotseling ook een freak. Mijn freakshow bestaat daarom uit beelden van mensen die er eigenlijk niet kunnen zijn: de zeemeermin en de centaur. Ik heb ze extra mooi gemaakt zodat mensen zien dat “anders zijn” de moeite waard is.

Emily
Ik zie het leven letterlijk anders. Ik ben blind aan één oog en met het andere oog zie ik jouw realiteit in vakjes. Vaak ontbreken er ook nog vakjes of zie ik ze later. Ik wilde dat laten zien, dus heb ik een bril geschilderd waardoor je met mijn ogen naar het circus kijkt. Aan de éne kant is het zwart. Voor de grap heb ik daar een inktvis bij geschilderd die met zijn inkt…nou je begrijpt het wel. Het andere oog bestaat uit een olifant opgedeeld in vakjes. Misschien kan je zo een beetje in mijn wereld komen en zien dat we eigenlijk niet zo veel van elkaar verschillen.

Hooggeëerd publiek komt dat zien.Deze expositie was te zien t/m 28 juli 2019 


VORIGE EXPOSITIES

 


Hooggeëerd publiek komt dat zien


Expositie: het circus


Vrolijk circus in het Oude Raadhuis

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
van 20 juni t/m 28 juli 2019

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»