programmaprogramma

Juul van den Heuvel en Paul Citroen

Juul van den Heuvel en Paul Citroen

Haar is een terugkomend thema in het werk van Juul van den Heuvel. Vlechtwerken glooien over het vlak, er ontstaan landschappen van haar. In de vaak monumentale tekeningen wordt gezocht naar de lengte van de lijn, de zwaarte, de diepte en de dichtheid. Papier en houtskool zijn heel elementair.

Maandagmorgen 17 oktober 2011 begon Juul van den Heuvel aan de grootste houtskooltekening ooit: zeven strekkende meter over de zijwand van het gebouw. In opperste concentratie werkt zij door tot diep in de nacht. De volgende ochtend is de opzet van een eindeloos landschap op het witte papier een feit. Met precisie getekende bollen en cirkels, vormen golvende lijnen, die later met zwarte verf en houtskool worden ingevuld. Rechtstreekse verwijzingen naar een landschap zijn er niet maar de uitgestrektheid roept associaties op met een zee of een dans in een droom. Hoe vrijer zij zich voelt met de fluweelzwarte houtskool hoe abstracter het werk wordt. In alle opzichten een gedurfd werk.

Papier en houtskool zijn ook elementair in het werk van Paul Citroen (1896-1983). Het gaat om zijn abstracte tekeningen uit de jaren dertig waarin het diepe zwart contrasteert met het gebroken wit van het papier. Ze zijn net als de zwart-wit portretfoto's gemaakt in de jaren 30 in het modernistische Berlijn. Citroen was tevens een bevlogen en bekend kunstpedagoog.


Deze expositie was te zien t/m zondag 4 december 2011 in Het Oude Raadhuis (google map)

Naar het archief

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
t/m 4 december 2011

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»