programmaprogramma

Amazing Amateurs

Amazing Amateurs

Smeltkroes van kunstwerken

De tentoonstelling Amazing Amateurs, een nieuw initiatief van Stichting KCA geeft een verassend beeld van zondagschilders, opkomend talent en ruwe diamanten uit ons schilderachtig dorp. Het doel is goede amateurkunstenaars te ontdekken en hen de kans te bieden hun werk in een professionele omgeving te presenteren aan een breed publiek.

Toen KCA, een jaar terug de inschrijving opende kon de organisatie niet vermoeden dat er weldra zestig aanmeldingen zouden volgen. Zonder ballotage konden de deelnemers zelf in alle vrijheid kiezen uit hun beste werk en dat betekent een expositie met diversiteit. Geen thema was ook een belangrijk uitgangspunt; het leverde een veelheid aan stijlen en onderwerpen op in voornamelijk schilderijen en tekeningen in een overvol Raadhuis. Fotografie en beeldhouwkunst zijn met een tiental werken helaas in de minderheid.

Om een eenheid in de opstelling te brengen zijn de werken gepresenteerd op thema, kleur, stijl en techniek. Een wand met schilderijen over de natuur en buiten zijn: mijn tuin ( Els Bakker), een praam met seringen (Nel Bruinsma), de Zwarte Ruiter (Annemarie Groeneveld), Aalsmeer vanaf de Historische Tuin (Nels de Vries), de Westeinder met storm(Jan van Veen). De tuinzaal is gevuld met schilderijen in een duidelijk losse penseelvoering refererend aan popart kunstenaars (Sander Bosman) en expressionisten (E. van de Berg-Smit en Betty Temme). Daarnaast abstract werk van de jonge Ida Snoek, net toegelaten tot de kunstacademie.Uit de vele deelnemers, werden bij de opening de 13 jarige Max Zethof uit Kudelstaart en de 90 jarige Jan De Vries (uit het Zorgcentrum Aalsmeer) genoemd. De jongste en de oudste deelnemer in naast elkaar in het fraaie Oude Raadhuis uit 1780. Amateurs komen elkaar tegen op deze historische plek en er ontstaan er gesprekken over de liefde voor kunst. De bezoeker heeft ook een bepalende rol en kan stemmen op een favoriet kunstwerk. Het werk met de meeste stemmen wint de eerste prijs. Amateurkunst staat anno 2012 niet aan de zijlijn dat is de belangrijkste boodschap van de tentoonstelling. Hopelijk een jaarlijks terugkerend evenement.

Klik hier om het fotoalbum 'amazing amateurs 2012' te bekijken


KCA Amateur Award naar Roeland Smeets
Schoonheid, vakmanschap en originaliteit waren de geldige criteria voor de juryleden Monic Persoon, Janna van Zon  en Henny Weima.  Roeland Smeets  werd tot winnaar uitgeroepen omdat de jury geboeid bleef kijken naar kleurgebruik, perspectief en sfeer in het kleine schilderijtje Volksfeest in Calosso. Smeets schildert zomers, het liefs buiten in oude dorpjes in Spanje.  Eervolle vermeldingen waren er voor  de sfeer in het werk zeewier in groen en blauw van Agnes van der Wal, het technisch mooi geschilderde Calla -Bladen van Linda Nifterik en de levensechte bloementuin van Els Bakker.

Publieksprijs naar Nel Bruinsma
Ook het publiek kon bepalen welk kunstwerk favoriet is;  het werd een typisch Aalsmeers tafereel. De meeste stemmen gingen naar het schilderij  Seringenteelt  van Nel Bruinsma (zie foto). "Omdat ik gek ben op seringenteelt en mijn hart sneller gaat kloppen als ik een vlet met seringen zie varen. Van een afstand lijkt het een foto zo gedetailleerd geschilderd."


 
Deze expositie was te zien t/m zondag 29 juli 2012 in Het Oude Raadhuis (google map)

Naar het archief

 

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
t/m 29 juli 2012

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»