programmaprogramma

Boekillustraties

Boekillustraties

Gekleurde zalen van Oude Raadhuis vol met originelen tekeningen uit kinderboeken

De drukte bij de opening van de deze nieuwste expositie in het Oude Raadhuis illustreerde of sterker nog, onderstreept het belang van de lokale galerie in het hart van het Aalsmeerse kunst- en cultuuraanbod. De roze, blauwe en oranje zalen van het Raadhuisje barstten bijna uit hun voegen door de grote belangstelling. Deze keer gaat het om een expositie van de originele tekeningen van vier kunstenaars die illustraties maken voor kinderboeken.  Er worden heel wat vrolijke, avontuurlijke en poëtische noten gekraakt in deze zeer toegankelijke expositie. Tegelijkertijd zijn er foto’s te zien van de Aalsmeerse fotografe Monic Persoon die voorlezende ouders met kind portretteerde.

Een ding hebben de deelnemende kunstenaars Elsbeth Gorter, Hanneke van der Hoeven, Moniek Peek en Esther Leeuwrik sowieso gemeen: ze tekenen en schilderen van jongs af aan en vertellen zo hun verhalen. Het zijn vakmensen. Dat doen ze elk in een eigen en heel herkenbaar handschrift. Zo hebben de tekeningen van Elsbeth Gorter, zoals die van de voetballende egels, in de verte verwantschap met dat van een Aalsmeerse icoon als Coq Scheltens. Het meest recente boek dat Elbeth illustreerde is het kinderboek ‘Walt, Jean en de sprookjeswinkel’, van Theodore van Houten. Verder laat ze zich graag inspireren door de landschappen en havens die ze tegenkomt tijdens de vaartochten die ze maakt. Haar werk is te zien in de Gele zaal.

Roze zaal
In de Roze zaal hangt het werk van Esther Leeuwrik. Zij is een van de winnaars van de Lemniscaat illustratiewedstrijd 2014. Ze maakt vooral tekeningen voor kinderboeken waar haar eigen nog jonge kinderen haar belangrijkste inspiratiebronnen zijn. Voor De Vier Winstreken illustreerde zij het prentenboek ‘Ergens’. Over een meisje Eva dat op weg is van Nergens naar Ergens.  Met fijne lijnen maakt ze maakt dromerige en fijnzinnige tekeningen en gebruikt daarvoor gemengde technieken als pen, ecoline en aquarel.

Moniek Peek komt ook uit de stal van uitgeverij De Vier Windstreken. Deze freelance grafisch ontwerper, schilder en illustrator laat zich graag inspireren vanuit een grote verwondering en liefde voor de natuur en de mens. Haar werk hangt ook in de Roze zaal en niet alleen de vaardigheid maar ook de humor en het plezier druipen er van af. Zij stelt dat een tekening moet raken zodat het verhaal er door versterkt wordt. Dat doet ze als het moet in zacht pastel maar ook in spetterende kleuren.

Blauwe zaal
En dan is er nog in de Blauwe zaal en in de Gele zaal werk te zien van schilder en illustrator Hanneke van der Hoeven is. Zij woont en werkt in Amsterdam en Berlijn en maakte onder meer het bekroonde kinderboek Gijsbrecht dat door Querido werd uitgegeven. Het vertellen van beeldverhalen neemt ze soms heel letterlijk. Op deze tentoonstelling hangt bijvoorbeeld werk uit haar graphic novels ‘In Afrika’ en ‘Ik ben weer in Berlijn geweest’. Daar worden nauwelijks woorden in gebruikt. Het sterke handschrift en het moeten hier het verhaal vertellen.

‘Man van het woord’ en openingspreker Constantijn Hoffscholte stelde dat de kracht van woorden niet te onderschatten is ondanks de dominante beeldcultuur waarin we nu leven. Mooier is het, zo vertelde hij, als beeld en woord samengaan en elkaar versterken. Kinderboeken lenen zich daar bij uitstek voor, een verhaal vertellen aan de hand van woord en beeld tegelijk. Het Oude Raadhuis biedt zo de komende zes weken de poort naar tekeningen die verhalen vertellen. Een expositie die zeer geschikt is voor ouders met kinderen en voor scholen die er een kunstkijkles aan willen besteden. Het is slechts een kwestie van het Oude Raadhuis bezoeken!


De Illustratoren: Vlnr. Esther Leeuwrik Elsbeth Gorter, Hanneke van der Hoeven en Moniek PeekDeze expositie was te zien vanaf 21 januari t/m zondag 6 maart 2016 in het Oude Raadhuis, Aalsmeer

VORIGE EXPOSITIES


Expositie Boekillustraties in het Oude Raadhuis

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
t/m 6 maart 2016

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»