programmaprogramma

Gezichten van Aalsmeer

Gezichten van Aalsmeer

OPENING ZATERDAG 18 MEI 2024 OM 16:00 UUR


Iedereen is op 18 mei 2024 om 16.00 uur in het Oude Raadhuis van harte welkom bij de opening van een heel bijzondere tentoonstelling: Gezichten van Aalsmeer. De tentoonstelling schetst een beeld over hoe de Aalsmeerse samenleving zichzelf ziet.

Gezichten van Aalsmeer is het resultaat van een grootschalig community art project. Aanjagers zijn de culturele organisaties Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA) en De Kunstploeg die voor dit bijzondere project hun krachten bundelden. Honderden Aalsmeerders en Kudelstaarters deden mee en maakten zelfportretjes. Die werden samengevoegd tot één grote driedimensionale kunstinstallatie over verbinding. Aangevuld met portretten van bekende en onbekende Aalsmeerders, gemaakt door Aalsmeerse kunstenaars schetst de tentoonstelling een beeld dat even veelzijdig is als de Aalsmeerse samenleving zelf.  

Onder het motto ‘meedoen is de kunst’ werden inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart in het afgelopen jaar verleidt tot het maken van zelfportretjes. Een karikatuur, een masker, abstract, naïef, expressionistisch, het kon allemaal zolang het maar het eigen hoofd was. Materiaal en techniek waren vrij, bijvoorbeeld acrylverf of pen of inkt, als het maar zwart-wit of in alle tinten grijs daar tussenin was. Een extra uitdaging was het afmaken van de tekst ‘Ik ben…..” op de achterkant. Het leidde tot hele nuchtere, ontroerende  en soms poëtische bespiegelingen.

Gezichten van Aalsmeer is onderdeel van het grote project Gezichten van Noord-Holland, een initiatief van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum. Daarin worden historische portretten uit de collecties van beide musea gekoppeld aan portretten van Noord-Hollanders van nu. De combi KCA - Kunstploeg is één van de zes culturele partners in Noord-Holland die mee mochten doen. Een grote eer.

De tentoonstelling Gezichten van Aalsmeer is in het Oude Raadhuis, Dorpsstraat 9 in Aalsmeer te zien van 18 mei tot en met 23 juni 2024, iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur (behalve op pinksterzondag). Daarna gaat het community kunstwerk op reis en is in een grote groepstentoonstelling met alle zes partners te zien: 

  • in het Amsterdam Museum van 27 juli t/m11 november 2024
  • in het Frans Hals Museum van 3 april t/m 17 augustus 2025

 Contactgegevens

Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer
Dorpsstraat 9
1431 CA  Aalsmeer
Openingstijden: vr-za-zo 14 - 17 uur (behalve op pinksterzondag)

Stichting De Kunstploeg
Uiterweg 185 ws2
1431 AE Aalsmeer
06 12096497


 Gezichten van Aalsmeer is een samenwerking van:

 KCA & De Kunstploeg

en

Gezichten van Noord-Holland

 

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
18 mei t/m 23 juni 2024

Toegang uw gift

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»